فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مطهره فرامرزپور، کاظم نجفی *، رضا اردشیری، نیلوفر ظفرنیا، مریم عسکری زاده ماهانی صفحات 173-182
    : خطا های انسانی به عنوان اصلی ترین عامل رخداد حوادث در محیط های درمانی هستند. خطا های پرستاری به عنوان یک شاخص مهم کاهش کیفیت مراقبت درمانی می باشند لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل زمینه ساز خطاهای رایج پرستاری در بخش های مختلف بیمارستان پاستور شهرستان بم انجام شد.
    در این پژوهش توصیفی، تحلیلی - مقطعی170 نفر از پرستاران بخش های مختلف بیمارستان در سال 1395 به روش سرشماری وارد مطالعه شدند ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ی دو قسمتی پژوهشگر ساخته بود. جهت تعیین روایی ابزار از روش اعتبار محتوی و صوری استفاده شد و پایایی ابزار با استفاده از ضریب همبستگی و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد سپس اطلاعات با نرم افزار SPSS 21 و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    اکثریت مشارکت کنندگان مونث (4/ 89 درصد) ، در گروه سنی 30-25 سال (5/36 درصد) ، با مدرک کارشناسی (8/ 91 درصد) سابقه کاری کم تر از 10 سال (2/61 درصد) و متاهل (4/82 در صد) بودند. بیشترین عوامل زمینه ساز خطاهای پرستاری ریشه در بعد مدیریتی بخش کم بودن نسبت پرستار به بیمار (2/65 در صد) و بار کاری زیاد پرستاران (2/78 درصد) داشت.
    کلیدواژگان: پرستاران، خطاهای رایج، بیمارستان
  • مینا کیانی *، پریا پرتو صفحات 183-192
    سایمتیدین به عنوان یک داروی ضد زخم معده، به طور گسترده تجویز می گردد و دارای اثرات گنادوتوکسیکی می باشد. اخیرا، آل- کارنیتین درمانی می تواند در درمان ناباروری در مردان و بهبود پارامترهای اسپرم نقش داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر حفاظتی آل- کارنیتین در بهبود اثرات گنادوتوکسیکی سایمتیدین در موش می باشد.
    20 موش سفید نژاد NMRI به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند (هر گروه شامل 5 حیوان) ، گروه کنترل سالین نرمال دریافت کرد، برای گروه تیمار 1، mg/kg 100 سایمتیدین، گروه تیمار 2، mg/kg 100 ال-کارنیتین، گروه تیمار 3، mg/kg 100 ال-کارنیتین همزمان با mg/kg 100 سایمتیدین تجویز شد. همه جانوران به صورت درون صفاقی و 15 روز تیمار شدند. پس از تیمار، حیوانات وزن شدند. بیضه ها خارج شده و اندام وزن شد. بیضه چپ در محلول فرمالین 10 درصد برای مطالعات بافتی ثابت شد، در پایان نمونه ها با هماتوکسیلین?ائوزین رنگ آمیزی شدند. سپس، نتایج به صورت میانگین با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و آزمون t بررسی شد.
    وزن بیضه، قطر لومن، قطر اپیتلیوم زایا، تعداد سلول های اسپرماتوژنی در گروه سایمتیدین نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری نشان دادند (P ? 0. 05). در استفاده هم زمان ال-کارنیتین با سایمتیدین، وزن بیضه، تعداد اسپرماتوزوآ و اسپرماتید نسبت به گروه سایمتیدین افزایش معنی داری نشان دادند (P ? 0. 05).
    کلیدواژگان: بیضه، آلال، کارنیتین، سایمتیدین، اسپرماتوژنز، موش
  • رضا زندیه مرادی *، محمد مهدی سلطان دلال صفحات 193-200
    استفاده از آنتی بیوتیک ها به جهت کنترل و درمان بیماری های عفونی در حیوانات اهلی و دام ها و هم چنین به منظور تحریک رشد دام، در دامداری ها رواج دارد. از نظر استانداردهای بین المللی وجود آنتی بیوتیک ها در شیر و فرآورده های شیری قابل تحمل نمی باشند زیرا که ممکن است در مصرف کننده موجب عکس العمل های آلرژیک و مشکلات گوارشی گردد. تمامی آنتی بیوتیک ها پس از استفاده تا مدتی، در شیر خام ظاهر می شوند و در نتیجه مصرف چنین محصولی موجب انتقال آنتی بیوتیک مذکور به بدن فرد مصرف کننده می گردد. این مطالعه با هدف ارزیابی باقی مانده آنتی بیوتیک در شیر خام جمع آوری شده از گاوهای شهرستان بروجرد صورت گرفت. هدف از این پژوهش شناسایی باقیمانده آنتی بیوتیک در شیرهای خام تولید شده در شهرستان بروجرد می باشد.
    در یک مطالعه توصیفی تعداد 150 نمونه شیر خام در فاصله ماه های آبان و آذر سال 94 از میان گاوداری های صنعتی و سنتی مناطق مختلف روستایی شهرستان بروجرد جمع آوری شد. سپس این نمونه ها با استفاده از آزمون کوپن، از نظر باقیمانده آنتی بیوتیک مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    از میان 150 نمونه مورد ارزیابی، تعداد 30 نمونه (20 درصد) از نظر وجود آنتی بیوتیک با روش مورد اشاره مثبت بود.
    کلیدواژگان: شیر خام، دامداری، باقیمانده آنتی بیوتیک
  • مژده خواجه لندی، لطفعلی بلبلی *، معرفت سیاهکوهیان، فاطمه نیک سرشت صفحات 201-212
    تمرین های ورزشی پاسخ های متابولیکی، نظیر لیپولیز و جریان خون را در آدیپوسیت افزایش می دهند. از آنجایی که فعالیت ورزشی منظم منجر به تغییر در بافت چربی می گردد هدف از پژوهش حاضر تاثیر تمرینات ورزشی پیلاتس بر سطوح سرمی آدیپونکتین و لپتین در زنان غیر فعال دارای اضافه وزن بود.
    در این مطالعه نیمه تجربی 25 زن دارای اضافه وزن (میانگین BMI 1/1±2/27 کیلوگرم بر مترمربع) به طور داوطلبانه شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه: تمرین پیلاتس (12 نفر) و گروه کنترل (13 نفر) تقسیم شدند. برنامه تمرینی پیلاتس به مدت دوازده هفته (3 جلسه در هفته، 60 دقیقه در هر جلسه) به اجرا درآمد. در این مدت گروه کنترل هیچ گونه فعالیت ورزشی نداشتند. نمونه خونی 48 ساعت قبل و پس از هفته ی دوازدهم بعد از 14-12 ساعت ناشتا طی دو مرحله، گرفته شد. از آزمون آماری تی وابسته جهت بررسی تغییرات درون گروهی متغیرها و از آزمون تحلیل کوواریانس جهت بررسی تغییرات بین گروه های تحقیق استفاده گردید.
    نتایج تحقیق داد اگرچه کاهش وزن در گروه تمرین معنادار بوده است (005/0P=) اما در مقایسه درون گروهی تنها لپتین در واکنش با تمرین کاهش معناداری داشت (032/0P=) و در مقایسه بین گروهی هیچ گونه تغییر معناداری در تغییر سطوح سرمی آدیپونکتین و لپتین مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آدیپونکتین، اضافه وزن، پیلاتس، لپتین
  • سجاد ارشدی *، علیرضا غیوری اردهایی صفحات 213-222
    مولکول های چسبان سلولی و عروقی از جمله عوامل التهابی هستند که در اختلالات قلبی عروقی نقش بسزایی دارند. به همین منظور هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات ترکیبی و استفاده از مکمل توت فرنگی بر سطوح شاخص های چسبان سلولی VCAM-1و ICAM-1 در دانش آموزان دارای اضافه وزن بوده است.
    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی که از نظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش را 32 دانش آموز پسر شهر تهران در محدوده سنی 16 تا 18 سال تشکیل می دادند که به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه 8 نفری شامل گروه های کنترل، مکمل توت فرنگی، تمرین ترکیبی و تمرین ترکیبی به همراه مکمل توت فرنگی تقسیم شدند. آزمودنی ها روزانه 2 لیوان نوشیدنی حاوی 50 گرم پودر توت فرنگی خشک شده به مدت 8 هفته دریافت کردند. تمرین ترکیبی شامل 8 هفته (4 جلسه در هفته و هر جلسه 70 دقیقه) تمرین استقامتی تناوبی فزاینده طناب زنی همراه با تمرینات بسکتبال بود. خون گیری پس از 12 تا 14 ساعت ناشتایی و در دو مرحله قبل و بعد از 8 هفته (48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین) انجام گرفت. سطوح سرمی VCAM-1 و ICAM -1 با استفاده از کیت های تجاری الایزا اندازه گیری و تحلیل شد. داده ها به روش t همبسته، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معنی داری P<0. 05 تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج نشان داد تمرینات ورزشی به همراه مکمل توت فرنگی موجب کاهش VCAM-1 وICAM-1 شد اما بین تاثیر تمرینات ورزشی و تاثیر توت فرنگی بر سطوح VCAM-1 تفاوتی معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، VCAM، 1 و ICAM، 1
  • علی موحد، شیما پرویز *، سیدجواد حسینی صفحات 223-235
    بیماری های قلبی-عروقی و سکته، دو عامل مهم و مسئول حدود 25 درصد مرگ و میر در سراسر جهان تا سال 2030 هستند. وابستگی هایپرکلسترولمی به این دو عامل، آن را به یکی از مهم ترین عوامل شرکت کننده در مرگ زودرس مرتبط با بیماری های قلبی و عروقی تبدیل کرده است.
    هایپرکلسترولمی خانوادگی (FH) یک بیماری اتوزومی غالب است که از طریق میزان LDL در پلاسمای خون شناسایی می شود. تشخیص بالینی این بیماری بر پایه ی تاریخچه ی شخصی و خانوادگی، یافته های معاینات فیزیکی و اندازه گیری میزان غلظت کلسترول بالا انجام می شود. بیشترین علل تک ژنی ایجاد کننده یFH، ایجاد جهش در یکی از سه ژن LDLR، APOB و PSCK9 هستند که حدود 90درصد آن ها در ژن LDLR بوجود می آید و تاکنون بیش از 1700 جهش مختلف در آن شناسایی شده است.
    در این مطالعه ی مروری، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی الکترونیکی و علمی NCBI، Science Direct، Google Scholar، انجام شد و مقالات معتبر مرتبط با موضوع مورد استفاده قرار گرفت.
    این مقاله به مرور یافته های نوین در زمینه ی شایع ترین بیماری ژنتیکی جهان، یعنی هایپرکلسترولمی خانوادگی، عوامل ژنتیکی مسبب این بیماری، درمان، و تشخیص بالینی و ملکولی این بیماری می پردازد.
    کلیدواژگان: هایپرکلسترولمی خانوادگی، تشخیص ملکولی، بیماری های قلبی و عروقی
  • زهرا یوسفی *، فاطمه همایی صفحات 236-248
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی و بهبود سبک های فرزندپروری مادران در شهر زرین شهر اجرا گردید.
    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و آزمایش بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی مادران کودکان پیش دبستانی شهر زرین شهر در سال 1394 بود. بدین منظور 40 نفر از اعضای جامعه آماری که دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) گمارده شدند. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخله و در مرحله پیگیری به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های افسردگی بک (1961) ، سبک های فرزندپروری بامریند (1973) ، پاسخ دادند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیس، 2005) قرار گرفتند، اما بر گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت.
    داده ها در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه های تکراری) تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن بود که آموزش بهبود خلق مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی و بهبود سبک های فرزند پروری مادران در شهر زرین شهر تاثیر معنی دار داشته است (05/0p<).
    کلیدواژگان: افسردگی، سبک های فرزند پروری، آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • نسرین سرافراز *، اقبال سخاوتی، غلامعلی حقیقت، فائزه غفوری صفحات 249-258
    میزان مرگ ومیر مادران به علت عوارض بارداری و زایمان از مهم ترین شاخص هایی است که نشان دهنده وضعیت توسعه کشورها می باشد. در این مقاله سعی شده است تا با تعیین هزینه های ناشی از مرگ مادر و تاثیر این هزینه ها بر سلامت خانواده و جامعه، راهکارهایی جهت پیشگیری از بروز مرگ های مشابه و بهبود آن اتخاذ شود.
    مقاله حاصل یک مطالعه مروری است که با جستجو در پایگاه های ایرانی و بین المللی Elsevier، Springer،PubMed IranMedex، google scholar،SID و سایت WHO و UNFPA بین سال های 2016-1973 نگاشته شده است. حدود 78 عنوان در جستجوی اولیه به دست آمد که بعد از مطالعه خلاصه ملاقات، 20 مقاله که با هدف اصلی این مطالعه همخوانی داشت انتخاب گردید.
    مهم ترین اثرات مرگ مادران برای کودکان، خانواده و جامعه شامل افزایش مرگ کودکان، افزایش کودکان کار و افزایش میزان سوء تغذیه و بیماری در کودکان، انحلال خانواده، رشد خانواده های تک والدی و افزایش بیماری های روانی در سایر اعضاء خانواده و جامعه می باشد.
    بحث: نتایج نشان داد که زنان و بخصوص مادران نقشی بسیار کلیدی در خانواده و تربیت فرزندان داشته و مرگ مادران می تواند وسیله ای برای کاهش سرمایه و تولید خانوار، انحلال خانواده و مشکلات اقتصادی، اجتماعی و روانی گردد.
    کلیدواژگان: مرگ مادر، هزینه اقتصادی و اجتماعی، هزینه غیرمستقیم
|
  • Motahareh Faramarzpour, Kazem Najafi *, Reza Ardeshiri, Niloufar Zafar Nia, Maryam Askari Zadeh Mahani Pages 173-182
    Introduction
    Human error is regarded as the most important cause of incidents in healthcare environments. Nursing error is an important indicator of reducing the quality of healthcare. Therefore, the objective of this study was to investigate the causes of common nursing errors in different wards of Pasteur Hospital in Bam.
    Methods
    In this descriptive-analytical and cross-sectional study, 170 nurses from different wards of the hospital entered the study through a census method in 2016. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of two sections. To determine the validity of the tool, the content and face validity methods were used. The reliability was also determined using correlation coefficient as well as Cronbach’s alpha. Then, the data were analyzed using SPSS 21 Software and descriptive statistics.
    Results
    The majority of participants were female (89.4%), in the age group of 25-30 (36.5%), with a bachelor's degree (91.8%) and work experience of less than 10 years (61.2%) and were married (82.4%). The most frequent causes of nursing errors were rooted in the management dimension; the low ratio of nurses to the patients (65.2%) and the high workload of nurses (78.2%).
    Conclusion
    Identifying the factors contributing to error is a first step to prevent errors. On the other hand, the increase in nursing errors not only increases costs, but also leads to the loss of trust of the patients and their families in the health system. Therefore, nursing managers should pay special attention to the factors causing error identified in this study and take measurements to reduce these factors.
    Keywords: Nurses, Common Mistakes, Hospital
  • Mina Kiani *, Paria Parto Pages 183-192
    Cimetidine (Tagamet) is an extensively prescribed for ulcers and is a known testicular toxicant. Recently L-carnitine therapy can be effective in the treatment of men infertility and improvement in the sperm parameter. The purpose of this study is to investigate the gonadotoxic of Cimetidine and L-carnitine protective effects on male mice.
    Methods
    20 White mice of NMRI race were randomly divided into four Groups (each group included 5 animals) Control group received Normal Saline, experimental group 1, received 100 mg/kg Cimetidine, experimental group 2, received 100 mg/kg L- Carnitine, experimental group 3, received 100 mg/kg L- Carnitine and 100 mg/kg Cimetidine Simultaneously. All animals animal were treated by intra peritoneal injection Peritoneum for 15 days. After treatment, the animals were weighed. All the testes were removed and weighted.The Removed testis and the Organ weighed. The left testes were fixed in formalin 10% Solution for Histological examination. Finally, prepared sections were stained with Hematoxylin and Eosin Then results were Analyzed using SPSS-21 software and T- Test.
    Results
    In the study testis weight, spermatogenic cells count and diameter of epithelium in the Cimetidine group Compared to the control group and showed a significant decrease (P ≤0.05). In concurrent use L-carnitine whit cimetidine, testicular weight, spermatozoa and spermatid showed a significant increase in cimetidine group (P≤0.05). The Simultaneous use of L-carnitine with Cimetidine, Testis Weight, Cells count of Spermatid and spermatozoa, Compared to the Ciprofloxacin group showed a significant increase (P ≤0.05).
    Conclusion
    It is concluded that intra peritoneal administration of L-carnitine can cause an improvement in spermatogenesis in Cimetidine treated adult mice.
    Keywords: Testis, L, Carnitine, Cimetidine, Cimetidine, Spermatogenesis, Adult mice
  • Reza Zandieh Moradi *, Mohammad Mehdi Soltan Dallal Pages 193-200
    Introduction
    Using the antibiotics is common in feedlots for domestic animals and livestock in order to control and cure their infectious diseases and for their growth. From the viewpoint of international standards, the presence of antibiotics in milk and other dairy products is not acceptable because they may cause allergic reactions and digestion problems in the consumers. All antibiotics can remain in the milk of an animal for a while after it takes them. Therefore, drinking the milk may cause the antibiotics to be transferred to the body of the consumers. The present study aims to analyze the antibiotic residues in the raw milk collected from different cows in Borujerd city.
    Methods
    In order to do a descriptive study, 150 raw milk samples were collected from the cows in several traditional and modern feedlots in rural areas of Borujerd city in November and December 2015. Then the samples were tested for antibiotic residues using the COPAN test.
    Results
    30 samples (20%) of all the 150 tested samples were positive in terms of antibiotic residues after being tested with the above-mentioned method.
    Conclusion
    It seems as if with the increase in using antibiotics in feedlots, more elaborate studies are needed to specify the type and amount of the remaining of antibiotics in raw milk and dairy products in the country.
    Keywords: Raw milk, feedlot, antibiotic residues
  • Mojdeh Khajehlandi, Lotfali Bolboli *, Marefat Siahkuhian, Fatemeh Nikseresht Pages 201-212
    Introduction
    Exercise training increases metabolic responses such as lipolysis and blood flow in adipocyte. Since regular exercise usually causes changes in adipose tissue, the purpose of this study was to investigate effect of Pilates exercise training on serum leveles of adiponectin and leptin in inactive women with overweight.
    Methods
    In this quasi-experimental study 25 women with overweight ­­participated voluntarily. They randomly divided into two groups: training group (n=12) and control group (n=13). Pilates exercise training was performed during 12 weeks (3 sessions per week, 60 min per session). During the course control group had no exercise training. Blood samples were collected in a fasting status and in two stages, 48 hours before and after exercise. Within-group changes and between-group changes were analyzed with the paired t test and the ANCOVA test, respectively.
    Results
    The results of the current study showed that although weight loss was significant in the training group (P= 0.005),­ but in within group comparison, only leptin was significantly decreased in response to exercise training (P= 0.032). In between group comparison, there was no significant change in serum levels of adiponectin and leptin concentrations.
    Conclusion
    Based on the result, despite a significant reduction (P= 0.005) in weight in the training group, serum levels of adiponectin and leptin did not change significantly respectively with P value (P= 0.475) and (P= 0.072) compared to the control group. It seems this kind of exercise does not work for significantly reducing leptin levels and increasing in adiponectin.
    Keywords: Adiponectin, Overweight, Pilates, Leptin
  • Sajad Arshadi *, Alireza Ghayori Ardehaey Pages 213-222
    Background And Aims
    Cellular and vascular adhesion molecules are inflammatory factors that play a significant role in cardiovascular disorders. The aim of this study was to investigate the effect of combined training and complementary strawberry on the levels of VCAM-1 and ICAM-1 adhesion indices in overweight students.
    Material and
    Methods
    The subjects of the study consisted of 32 male students aged 16 to 18 years old. They were randomly divided into four groups of 8 subjects, including control groups, complementary strawberries, combined training, and combined exercise training and Supplemented of strawberries. Subjects received 2 glasses of beverages containing 50 grams dried strawberry powder for 8 weeks freeze-drying. Combined exercise included 8 weeks (4 sessions per week and 70 minutes each session), an extended rotation periodic endurance training with basketball exercises. To evaluate the biochemical variables, blood sampling was performed after 12-14 hours of fasting and in two stages before and after 8 weeks (48 hours after the last training session). Serum levels of VCAM-1 and ICAM-1 were measured and analyzed using commercial ELISA kits. Data were analyzed by t-test, one way ANOVA and Bonferron's post hoc test at a significance level of P
    Results
    The results showed that exercise training with strawberry supplementation reduced VCAM-1 and ICAM-1 in overweight students, but there was no significant difference between the effect of exercise training and strawberry effect on VCAM-1 levels.
    Conclusion
    Regarding the findings of this study, it seems that combining exercises with strawberry supplement have a positive effect on these inflammatory factors.
    Keywords: combined training, ICAM, 1, VCAM, 1
  • Ali Movahed, Shima Parviz *, Seyed Javad Hosseini Pages 223-235
    Introduction
    Cardiovascular disease and stroke are the two major causes of about 25% mortality worldwide by the year 2030. The dependency of Hypercholesterolemia on these two factors has made it one of the most important contributors to early death associated with cardiovascular disease. Family Hypercholesterolemia (FH) is a predominant autosomal disease detected by the level of LDL in the blood plasma. Clinical diagnosis of this disease is based on clinical and family history, clinical findings, and high cholesterol concentration. More commonly, the single-gene causes of FH are the mutations in one of the three LDLR, APOB, and PSCK9 genes. About 90% of them are in the LDLR gene, and more than 1700 mutations have been identified in this gene.
    Methods
    In this study, the scientific and electronic databases including, NCBI, Science Direct, and Google Scholar were used. Authentic articles related to the topic also were used.
    Results
    This article reviews new findings on the most common genetic disease in the world, namely familial hypercholesterolemia, genetic causes of the disease, treatment, and clinical and molecular diagnosis of the disease.
    Conclusion
    Despite the high prevalence of familial hypercholesterolemia in the world, fortunately, the disease is detectable and can be treated. Early diagnosis of the disease can reduce the risk of cardiovascular disease and early death. Since clinical criteria may not identify all patients, it is better to use molecular diagnosis and genetic testing in screening strategies.
    Keywords: Familial hypercholesterolemia, Molecular diagnosis, cardiovascular disease
  • Zahra Yousefi *, Fatemeh Homaie Pages 236-248
    Introduction
    The aim of this study was to determine the effects of mood improvement training based on acceptance and commitment on reducing depression and improving mother's parenting styles in Zarinshahr.
    Methods
    The quasi-experimental method of this research was based on pretest, posttest and follow-up with control group and experimental group. The population of this research consisted of all mothers of pre-school children in Zarinshahr in 2015. The intended sample included 40 people of the population opted through sampling method, selected via convenience sampling method and randomly assigned into experimental (20) and control (20) groups. The participants responded to the instruments of this research including Baumrind parenting styles (1973) and the Beck depression (1961) questionnaires before and after the intervention. While control group was being expectedly passed through, the experimental one was taught in the course of 8 sessions upon acceptance and commitment (Hiss, 2005).
    Results
    The obtained data were analyzed through descriptive (mean and standard deviation) and inferential (ANOVA with repeated measures) analyses. The end-results indicated the fact that mood improvement training based on acceptance and commitment towards diminishing mothers’ depression and improving mother's parenting styles in Zarinshahr was significantly effective (p
    Conclusion
    Therefore, it could be concluded that mood improvement training based on acceptance and commitment would have critical effects on decreasing mothers’ depression and improving mothers’ parenting styles.
    Keywords: Depression, Parenting Styles, Training Based on Acceptance, Commitment
  • Nasrin Sarafraz *, Eghbal Sekhavati, Gholam Ali Haghighat, Faezeh Ghafoori Pages 249-258
    Introduction
    Maternal mortality rate, resulted from complications of pregnancy and childbirth, is one of the most important indicators that indicates the development status of countries. This paper has attempted to find ways to prevent similar deaths and improve the status by determining the costs of maternal death and the impact of these costs on the health of family and community.
    Methods
    The study is a review article conducted by searching through Iranian and international databases such as Elsevier, Springer, PubMed, IranMedex, google scholar and SID as well as WHO and UNFPA sites from 1973 to 2016. Approximately, 78 titles were identified in the initial search. After studying the summary of the articles, 20 articles that were consistent with the main objective of this study were selected.
    Results
    The most important consequences of mother’s death for children, families and society include increase in child mortality, child labor, malnutrition and disease in children as well as the dissolution of families, the growth of single-parent families and increase in mental illness in other members of the family and society.
    Discussion
    The results showed that women and especially mothers play a very important role in family and parenting and that the death of mothers can result in reducing capital and household production, dissolving families and creating economic, social and psychological problems.
    Conclusion
    Identifying the factors affecting this important indicator helps take effective measures to promote maternal health and, consequently, reduce the costs imposed on the family and society by mother’s death.
    Keywords: Maternal death, social, economic costs, indirect costs